Τροφική Δυσανεξία

 

Η τροφική δυσανεξία διαφέρει από την αλλεργία. Στην κλινικά αποδεδειγμένη τροφική αλλεργία (που εκτιμάται σε ποσοστό 2–5% του πληθυσμού ) έχουμε σχεδόν άμεση αλλεργική αντίδραση, σε μία ή περισσότερες τροφές.

   Στην τροφική δυσανεξία (που εκτιμάται σε ποσοστό 75-90% του πληθυσμού ) ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ανεχθεί μία ή περισσότερες τροφές ή ένα από τα συστατικά τους και αντιδρά. Ο χρόνος επίδρασης ποικίλει από λίγες ώρες έως μερικές μέρες ανάλογα με την ποσότητα και την συχνότητα πρόσληψης της τροφής.

   Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι ιδιαίτερα για κάθε άτομο και δεν μπορούμε να εξάγουμε γενικά συμπεράσματα όπως το ότι τα μήλα προκαλούν πονοκεφάλους ή το γάλα προκαλεί στομαχικά προβλήματα.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Τα συνήθη συμπτώματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.

 

 ●     Κυρίως φυσικά  (όπως κοιλιακός πόνος, μυαλγίες, αρθρίτιδες, φουσκώματα, φαγούρα- ξηρότητα και αίσθημα καύσου στα μάτια, χρόνια

         κόπωση , διάρροιες, ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο, συνεχές αίσθημα πείνας, νυχτερινή ενούρηση, δυσοσμία αναπνοής, εξάψεις,      

        προβλήματα βάρους, προεμμηνορυσιακά ενοχλήματα, υπνηλία, έκζεμα, κλπ.

 

    Συμπτώματα που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες την συναισθηματική κατάσταση και συμπεριφορά. (όπως δυσλεξία, υπερκινητικότητα,  

        ροπή σε ατυχήματα, εκρήξεις θυμού, ευερεθιστότητα, εξασθένηση μνήμης, κατάθλιψη, αλλαγές διάθεσης, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία

       αφύπνισης, τραύλισμα, ορθογραφικά και μαθηματικά λάθη, κλπ.).

 

 

Μπορεί να είμαστε δυσανεκτικοί σε οτιδήποτε από τα παρακάτω:

 

1. Σε μία πλήρη τροφή όπως το γάλα, σόγια, μήλο, αβγό, χοιρινό, αλεύρι,

μανιτάρι, κοτόπουλο, μαρούλι.

 

2. Σε μία χημική ουσία που συναντάται στις φυσικές τροφές όπως:

 

- Σαλικυλικά άλατα ( συνήθως στα βότανα, φρούτα και λαχανικά)

- Τυραμίνη (στο σιτεμένο κρέας, στα τυριά και στο κρασί)

- Πουρίνες (στα πρωτεϊνούχα τρόφιμα)

- Αμίνες ( στα μαγειρεμένα τρόφιμα)

- Σολανίνη (στα λαχανικά κλπ.)

 

 

 

3. Σε μία πρόσθετη ουσία που δεν αποτελεί φυσικό συστατικό του τροφίμου όπως: συντηρητικά, χρωστικές, βελτιωτικά ή αντιοξειδωτικά.

 

4. Σε μία σύνθετη τροφή όπως επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να εμφανισθεί δυσανεξία σε ένα από τα συστατικά της π.χ. στο ψωμί μπορεί να εμφανιστεί αντίδραση στο αλεύρι, στα συντηρητικά, στη μαγιά, ή στα βελτιωτικά.

 

   Με το Πρόγραμμα Ευεξία εντοπίζονται με ακρίβεια οι τροφές (μοναδικές για κάθε άτομο), που ευθύνονται για την παχυσαρκία και πολλά σωματικά και μη ενοχλήματα.

 

   Η αποχή από τις τροφές αυτές για ορισμένο χρονικό διάστημα, βοηθά τον οργανισμό μας στη διαδικασία αποτοξίνωσης και στην επιστροφή στη φυσική του ισορροπία, που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια περιττού βάρους και την βελτίωση των λειτουργιών του.